Auto even laten warmlopen? Liever niet!

Tijdens deze koude winterdagen zie je ze regelmatig staan op de opritten: onbemande voertuigen die alvast even warmdraaien. Goedbedoeld als dat ook is, het is niet enkel schadelijk voor het milieu, maar ook voor je wagen zelf, en bovendien zeer inefficiënt. Stationair moet de motor weinig werken, en gaat die dus amper opwarmen. Na 4 minuten stationair draaien bij een buitentemperatuur van -10 °C bereikt de motorolie een temperatuur van -7 °C, een miniem verschil waarvoor je wel 0,1 l brandstof verbruikt.

Op dezelfde manier als korte ritjes, is ook stationair draaien slecht voor je motor. Een koude wagen slaagt er niet in om de brandstof volledig te verbranden en produceert sterk vervuilde uitlaatgassen, die vervolgens ook in de motor blijven hangen en voor meer wrijving en slijtage zorgen. Bovendien vloeit onverbruikte brandstof aan de zuigers voorbij, komt vervolgens in de motorolie terecht en verdunt die laatste, waardoor ze minder goed smeert en alweer verhoogde wrijving veroorzaakt.

Dat betekent niet noodzakelijk dat je het al je hele leven lang verkeerd doet. De overtuiging dat stationair warmlopen goed is voor je wagen, stamt uit de tijd van de carburateurs, toen dat inderdaad nog een verstandige praktijk was. Bij moderne wagens wordt echter geadviseerd om binnen de 10 à 30 seconden na het starten van de motor te vertrekken.

Je aangevroren ruiten bestrijd je dan best met isolatiedoeken, en natuurlijk die goeie oude krabber.

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist