Bescherming van erfgoedsites

Het 7 Most Endangered Programme heeft als doel om bedreigde erfgoedsites in Europa te beschermen. Het initiatief werd in 2013 opgestart door Europa Nostra en de European Investment Bank Institute en wordt ondersteund door de Europese Unie. Sindsdien zijn ongeveer 43 bedreigde monumenten en erfgoedsites van 26 Europese landen geselecteerd voor het programma.

Nog tot 17 september lopen de nominaties om nieuwe, bedreigde erfgoedsites op de lijst te plaatsen. Nominaties gebeuren door ledenorganisaties onder Europa Nostra of je kan als individuele persoon lid worden bij Europa Nostra of één van de aangesloten organisaties. In België zijn onder andere het Horta Museum, Natuurpunt Beheer en VZW Kempens Landschap lid. De volledige lijst kan je hier raadplegen.

De selectie gebeurt nadien door een adviespanel van geschiedenis-, archeologie-, architectuur-, conservatie- en financiële experten. Zeven monumenten of sites worden geselecteerd op basis van hun cultureel erfgoed, de bedreiging van de site, maar ook de waarde die de site heeft voor de gemeenschap en het engagement van publieke en private stakeholders om de site te beschermen.

Ken jij een erfgoedsite in België of het buitenland die bedreigd wordt? Of die je graag beschermt ziet? Meer informatie over de nominaties lees je hier.

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist