Dodehoekaanduiding in Frankrijk

Vanaf 1 januari 2021 worden voertuigen met een MTM hoger dan 3,5 ton in Frankrijk verplicht om hun dode hoek aan te duiden met een sticker of aanhangbord, als waarschuwing voor de zwakke weggebruiker. De verkeersveiligheid binnen de bebouwde kom zou zo moeten verbeteren. De verplichting is in de eerste plaats bedoeld voor vrachtwagens, maar een uitzondering voor motorhomes wordt nergens vernoemd. De definitieve regels en uitzonderingen zullen we echter pas op 1 januari 2021 kennen.
Volgens de nieuwe wet moet aan de beide zijkanten en rechts op de achterkant van het voertuig een aanduiding komen. Wie hoopt op een stijlvolle minimalistische aanduiding heeft pech. Frankrijk schrijft specifiek een sticker van 25 op 17 cm voor, met een opvallende tekening in geel en zwart, met een rode omranding, en geeft zo duidelijk veiligheid prioriteit boven stijl.
Vaak zijn de dode hoeken van een camper van 3,5 ton en een van 3,8 identiek. Op de willekeur van de regel is dan ook kritiek gekomen. Zelfs wie zijn dode hoeken elimineert door de installatie van camera’s of andere hulpmiddelen, ontspringt niet aan de dans. Ook vanuit Europese hoek is er tegenkanting. De beslissing werd namelijk genomen zonder overleg met andere Europese landen, terwijl de verplichting evengoed geldt voor buitenlandse voertuigen.

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist