Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2022

Tijdens de online 'Kick-off van het nieuwe fiets- en wandelrouteseizoen' zijn het Hondsrugpad in Nederland en de Royal Canal Greenway in Ierland uitgeroepen tot respectievelijk Wandel- en Fietsroute van het Jaar 2022. Het event was een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die voor het tweede jaar op rij online werd georganiseerd.

Royal Canal Greenway

De Royal Canal Greenway in Ierland is ruim 130 km lang en loopt van Maynooth naar Cloondara en Longford. Een van de grote troeven? De route loopt bijna geheel over fietspaden. De fietstocht brengt je langs een mooi, gevarieerd landschap van weilanden, bossen, heidevelden en veengebieden. Al fietsend passeer je 90 oude bruggen en meer dan 30 sluizen. Ook het typische Ierse landschap met stenen muurtjes, ruïnes en schapen ontbreekt niet en bezorgt je vast prachtige vakantiekiekjes. 

De Royal Canal Greenway nam het in de finale op tegen drie andere genomineerden: de Badischer Weinradweg (Duitsland), de Vlaanderenroute (België) en de LF Waterlinieroute (Nederland). De jury loofde de Ierse fietsroute voor de duidelijke bewegwijzering, de vele bankjes om uit te rusten en het aangename fietswegdek van asfalt en gravel. 

Hondsrugpad

Het Hondsrugpad mag zich dan weer een jaar lang Wandelroute van het Jaar noemen. Het versloeg drie andere Nederlandse genomineerden (het Biesboschpad, de Dutch Mountain Trail en Ons Kloosterpad) en het Belgische La Lesse et La Lomme par les GR. 

Het Hondsrugpad is 166 km lang en is het Nederlandse deel van het INTERREG-project Hondsrugpad-Hünenweg (325 km), dat de geoparken De Hondsrug in Nederland en TERRA.Vita in Duitsland met elkaar verbindt. Ook deze route brengt je over oude paden, door uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en akkergebieden en voorbij hunnebedden, de 5.000 jaar oude getuigen van de vroegere bewoners van de streek. De jury prijst de bewegwijzering, de grote afwisseling aan landschappen, de bondige wegbeschrijving in de vorm van een soort roadbook, het grote aandeel aan onverharde paden en de evenwichtige mix van natuur en cultuur. 

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist