In het spoor van Ötzi

Exact 30 jaar geleden ontdekt een Duits koppel tijdens een wandeling in de Ötztaler Alpen een ijsmummie van maar liefst 5.300 jaar oud. Ötzi, genoemd naar de plek waar hij gestorven (en gevonden) is, is uitstekend bewaard gebleven dankzij het prehistorische ijs. Wie nu door Zuid-Tirol trekt, loopt in het spoor van de beroemdste ijsman en kan alles over hem en zijn levenswijze te weten komen.

Het prehistorisch leven

Het archeologisch museum in Bolzano is de startplek van de ontdekkingstocht. Al sinds 1998 wordt Ötzi hier bewaard in een aangepaste koelcel en kunnen bezoekers hem door een klein raampje bewonderen. De rest van het museum laat je kennismaken met de levenswijze van de oermens. Ötzi's kleren en gereedschap werden tot in detail hersteld. Dankzij een levensechte reconstructie, loop je de ijsman ook letterlijk tegen het lijf.

De vondst van Ötzi betekende de start van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar het prehistorisch leven in de Alpen. Uit onderzoek is gebleken dat Ötzi atletisch was en lange tochten aflegde, het brons van zijn bijl is bijvoorbeeld afkomstig uit Toscane. Hij is 45 jaar oud geworden en in de zomer gestorven door een pijl in zijn schouder.

Iceman Ötzi Peak

Ötzi leefde hoog in de bergen, in een prachtige streek. Toeristen kunnen vandaag genieten van een adembenemend panorama dankzij een nieuw uitkijkpunt. Een kabellift voert je ernaartoe, enkel de laatste tien minuten van de tocht leg je af over een veilige stalen trap. Het platform Iceman Ötzi Peak staat op 3.251 hoogtemeters. Vanaf het platform spot je de plek waar Ötzi omkwam en pas duizenden jaren later ontdekt werd.

In het teken van Ötzi

De volledige regio staat in het teken van Ötzi. Een mountainbikeroute, de Ötzi Flow Trail, start in het bos en eindigt aan het Waldschenke restaurant. In het avonturenpark Ötzi Rope Park klim, klauter en zoef je tussen de bomen, over beken en voorbij rotswanden. De Ötzi Glacier Tour is een geleide wandeling die je naar de vindplaats van Ötzi leidt, een mooie tocht van zo'n vijf uur.

Info www.suedtirol.info/nl

Campings www.campingsuedtirol.com

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist