Kamperen met honden

Kamperen is niet alleen voor jou het ultieme gevoel van vrijheid, maar ook voor je trouwe viervoeter is het een aangename manier van reizen. Vooraleer je vertrekt, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wat zijn de voorwaarden waaraan je hond moet voldoen? Wat moet je meenemen en waar moet je aan denken? Mag je hond overal binnen? Wij helpen je op weg om er een fantastische kampeerreis van te maken.

Er zijn een aantal regels waar je rekening mee moet houden voor je met je hond op reis vertrekt en voor elk land zijn die regels verschillend. Zelfs als je gewoon op doorreis bent, moet je de verplichtingen (bv. muilkorfplicht) van dat land respecteren. Voor elk land zijn er een paar regels hetzelfde, zoals de afspraken rond het paspoort en de leeftijd waarop ze ten vroegste mogen reizen. Zo mag je hond pas meereizen als hij vijftien weken oud of ouder is, dus na zijn rabiësinenting. Daarnaast neem je altijd het EU-dierenpaspoort mee op reis, dat kan je krijgen bij je dierenarts. Je viervoeter moet ook een identificatie hebben, een microchip die de dierenarts onderhuids aanbrengt en die je adresgegevens bevat.

Naast de algemene regels heeft elk land ook nog aparte regels. Zo heb je om naar Malta te reizen bijvoorbeeld een invoervergunning nodig of als je naar Finland reist, moet je viervoeter behandeld zijn tegen lintwormen. Verder mag in sommige landen niet elk hondenras binnen (bv. pitbulls, staffords …) en als ze worden toegelaten, hou je ze beter kort en doe je hen best een muilkorf aan. Bekijk dus zeker eens de website van de overheid om de regels te ontdekken van het land waar je naartoe reist.

Reisvoorbereiding

Ook je hond wil zich graag thuis voelen op reis, en dat kan door een aantal van zijn vertrouwelijke spullen mee te nemen. Denk maar aan zijn mand of deken, zijn halsband en riem, speelgoed, een borstel, een eet- en drinkbak en zijn eigen eten. Daarnaast heb je nog wat standaardzaken nodig, zoals tekentang, een grondpen, reiskennel of -bench, hondentabletjes tegen reisziekte en hondenpoepzakjes.

Een reiskennel, - bench of hondengordel is essentieel om je hond op een veilige manier te vervoeren. In sommige landen, zoals Duitsland, Zweden en Portugal ben je verplicht om je hond een gordel aan te doen als je hem op de achterbank vervoert. In de koffer mag je hond wel los op voorwaarde dat hij zich achter een rek of opvangnet bevindt. Ben je lang onderweg? Dan is het aangeraden om iedere twee uur even te pauzeren, zodat je hond de benen kan strekken, zijn behoefte kan doen en eventueel wat water kan drinken.

Honden toegelaten

Voor je op kampeertrip vertrekt, controleer je best even of honden welkom zijn op de camping. Als je een plek gevonden heb, kan je ook contact opnemen met de uitbaters om te vragen wat de regels zijn. Volgende vragen kan je ook stellen: is er een hondenspeelweide, kan de camper op een plek in de schaduw staan, mag mijn hond op het strand rennen en in de zee zwemmen.

Meer info

Vlaanderen.be

Federaal Agentschap voor Voedelsveiligheid

Federale Overheidsdienst

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist