Koning Winter maakt zijn opwachting

We kunnen er niet meer aan ontsnappen: langzaam maar zeker duiken de temperaturen de diepte in en het zal dan ook niet lang meer duren alvorens de winter voor onze deur staat. Onder het motto 'een gewaarschuwd kampeerder telt voor twee' geven wij je alvast enkele handige tips om met je wagen de winterkou te trotseren en die vervelende winterkwaaltjes te slim af te zijn.

Het vriest dat het kraakt

Het lijkt misschien een slimme oplossing, maar giet nooit kokend water over je bevroren voorruit. Het glas mag dan wel snel ijsvrij zijn, maar de kans is groot dat door de thermische schok je ruit zal barsten. Een ijskrabber en speciale spray zullen je beter van dienst zijn dan kokend water, al heb je met een krabber wel risico op krassen. Met een stuk karton of een speciaal beschermdeken op je voorruit kom je ook al een heel eind!

Op het rechte pad

Laat je niet ontmoedigen door de schijnbaar hoge kost van winterbanden, ze zijn hun geld immers dubbel en dik waard. Bij temperaturen lager dan 7°C zijn winterbanden in het voordeel op de weg dankzij hun zachtere rubber dat ook bij lagere temperaturen flexibel blijft en zo meer grip heeft op het wegdek. De remweg met een winterband kan bovendien tot 40% korter zijn. Wissel je je winter- en zomerbanden met elkaar af, dan doe je bovendien langer met de twee sets dan wanneer je een heel jaar met dezelfde banden zou rijden.

Kleine wasjes, grote wasjes …

Je kan je waarschijnlijk wel fijnere winterse activiteiten inbeelden dan het wassen van je besmeurde auto. Als hij dan nog eens door het gure weer in 1-2-3 weer vuil is, zakt de moed je al helemaal in de schoenen. Toch loont het om tijdens de wintermaanden de handen uit de mouwen te steken: strooizout en sneeuw vormen immers na verloop van tijd een aanslag op de carrosserie van je wagen. Regelmatig poetsen en een beschermende waslaag bieden de beste bescherming. Vergeet niet om ook de wielen en bodemplaat onder handen te nemen, ook die kunnen roesten!

Niet blijven plakken!

Een vastgevroren handrem kan je wel missen als kiespijn, zeker als je je 's morgens haast om op tijd naar het werk te vertrekken. Probeer de avond voordien eraan te denken om je wagen in versnelling te laten staan en de handrem niet aan te trekken. Als je parkeert op een helling, kunnen wielblokken nuttig zijn. Dat bespaart je 's morgens heel wat frustratie!

Het bos door de ruiten niet zien

Aangeslagen autoramen ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk wanneer je op het punt staat om te vertrekken. De airconditioning kan dat probleem uit de wereld helpen. Een alternatieve oplossing is om de binnenkant van je ruiten met een klein beetje shampoo in te wrijven. Er bestaan ook speciale sprays die dit fenomeen tegengaan.

Op de lange baan

Een ver-weg-trip is niet alleen voor mensen een goede manier om de batterijen op te laden, ook voor auto's! Op langere autoritten laad je de accu maximaal op, en heb je minder kans dat je auto 's ochtends niet start. Ondervind je toch moeilijkheden, onderneem dan liever een paar korte pogingen om de auto te starten dan één lange.

 

We hopen dat je met deze tips met een gerust hart de weg opgaat deze winter!

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist