Leiden is City of Science 2022

Het Nederlandse Leiden, dat tussen Den Haag en Amsterdam ligt, is dit jaar de place to be voor wetenschapsliefhebbers. Als City of Science 2022 organiseert de stad nog de rest van het jaar wetenschappelijke activiteiten en experimenten. 

Speciale activiteiten

Tussen 12 en 18 september vindt de ArtScienceWeek plaats. Een hele week lang proberen een reeks experimenten, onderzoeken en debatten een antwoord te vinden op vraag waar wetenschap eindigt en kunst begint. Je leert er alles over de verschillen en overeenkomsten, en ontdekt dat het één niet zonder het ander kan. 

Op 25 september gaan de lichten uit ... letterlijk. Dan doven kunstenaar Daan Roosegaarde en de werelderfgoedorganisatie Unesco alle lichten in Leiden voor één uur. Het project 'Seeing Stars' wilt op die manier de lichtvervuiling in Europa aankaarten. Het licht uitdoen, betekent dat je kan genieten van een prachtige sterrenhemel. In verschillende wijken in Leiden gaan er dan ook sterrenkijkevenementen door. 

'Seeing Stars' is het startschot van de European Space Week, die plaatsvindt tussen 25 september en 2 oktober. Tijdens die week kom je alles te weten over de ruimte en ruimtevaart, en ontrafel je alle geheimen van het universum. Nu, alle geheimen? Wist je dat wetenschappers nog maar 4% van het heelal in kaart hebben gebracht? Er is dus nog veel om te ontdekken. 

Het digitale reisbureau Gulliver's Travel Agency laat je dan weer in de voetsporen treden van Gulliver, die de hele aardbol afreisde en zijn tocht startte in Leiden. Er zijn uitgestippelde fiets-, wandel- en vaartochten beschikbaar, die je Leiden laten ontdekken aan de hand van verschillende thema's, zoals Afrika, het Midden-Oosten, poëzie en migratie. 

Fantastische musea

Naast de activiteiten kan je het hele jaar door terecht in de uitmundende musea van Leiden. Het Naturalis Biodiversity Center, vorig jaar nog verkozen tot European Museum of the Year, is absoluut een bezoekje waard. Het centrum brengt namelijk alle dieren die ooit op onze planeet rondstruinden en meer dan 40 miljoen objecten uit de natuur samen. Je staat er oog in oog met maanvissen, viskatten en echte dinosaurussen. Of je komt te weten hoe Nederland er tijdens de IJstijd uitzag. 
In het Rijksmuseum word je dan weer een echte wetenschapper, mét een witte jas. Je neemt het laboratorium over en voert allerlei experimenten uit. In het Anatomisch Theater leer je het lichaam - of beter gezegd: jouw eigen lichaam - beter kennen, waarna je nog op ontdekkingsreis gaat door de Gouden Eeuw. 

 

Meer info over alle activiteiten vind je op de website van European City of Science

 

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist