Meer camperplaatsen in Vlaanderen

Het artikel op de eerste bladzijde in Kampeertoerist 9/2018 is bij de federatie van camping- en recreatieondernemers in het verkeerde keelgat geschoten. Ze kan het niet verteren dat het nieuwe logiesdecreet de vrijheid én de wettelijke mogelijkheid biedt aan gemeenten om een beperkt aantal parkeerplaatsen met gratis overnachtingsmogelijkheid aan te bieden op hun grondgebied.

Als belangenbehartiger van vele duizenden campergebruikers is het dan ook niet meer dan logisch dat VKT alle gemeentebesturen warm aanbevolen heeft om een motorhomevriendelijk gemeentebeleid te voeren, zeker nu de wet dit toelaat. Daar is dus helemaal niks mis mee, tot spijt van wie het benijdt.

Broodroof van de campingondernemer, oneerlijke concurrentie door gemeenten en een verwijt van “intellectuele oneerlijkheid om alle capaciteit te erkennen” aan het adres van Toerisme Vlaanderen en ‘de camperlobby’ … zijn de ingrediënten van een recente brief van Recread aan alle Vlaamse gemeenten om hen te overtuigen om GEEN camperplaatsen te voorzien. “Vlaanderen heeft minstens 150 erkende kampeerterreinen waar campers van harte welkom zijn “overal binnen handbereik”, argumenteert ze. Alle andere partijen weten beter: de kampeerorganisaties, BCCMA en ook Toerisme Vlaanderen onderkennen het tekort aan camperplaatsen wel. Leeft de campingfederatie op een andere planeet?

Het zou van intellectuele eerlijkheid getuigen indien Recread in hun brief ook de erkende camperterreinen vermeld zou hebben. Geen woord daarover. Nochtans worden meerdere erkende camperterreinen door gemeenten uitgebaat. Niet alle gemeenten, en de kleinere al zeker niet, hebben echter de middelen om dergelijk terrein in te richten en hier biedt het logiesdecreet nu eindelijk een alternatieve, wettelijke mogelijkheid om enkele heel eenvoudige overnachtingsplaatsen aan te bieden. Hoe mooi zou het zijn als iedere Vlaamse gemeente over camperplaatsen zou beschikken? Ideaal voor dagrecreatie en voor korte verblijven.

De campingfederatie hoeft echt niet als een bange haas te reageren. De campingondernemer heeft veel troeven in handen om de harten van de motorhomereiziger voor zich te winnen en het is aan hem om daar in alle creativiteit positief mee aan de slag te gaan. Uiteindelijk is de klant koning en hij kiest!

Kampeertoerist 9/2018 (114.41Kb) Open brief aan Vlaamse burgemeesters 2013 (378.98Kb)

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist