Druk je eigen kampeerstempel op je gemeente via JIJ KIEST

Eén persoon is genoeg om iets te veranderen

Op 14 oktober 2018 zijn het gemeenteraadsverkiezingen. Met ‘Jij Kiest’ draait VRT Nieuws de rollen om. Via jijkiest.be kan je zelf een beleidsvoorstel doen voor jouw gemeente en bepaal je mee waarover de verkiezingen moeten gaan in jouw stad of gemeente.

Vraag om meer camperplaatsen in Vlaanderen

Onze redactie stootte op het voorstel van Hugo Lateste uit Damme. Hij kaart het gebrek aan moderne, goed uitgeruste camperplaatsen aan in Brugge, Damme en omgeving: “Als wij in het buitenland met de camper op reis zijn, vertellen toeristen en niet-Belgen ons dat wanneer ze België doorkruisen naar Noord of Zuid ze altijd blij zijn dat ze ons land gepasseerd zijn omdat ze geen deftige plaatsen vinden (…) Voor veel kleine stadjes als de onze zou dit echter een lekker spaarpotje zijn dat jaarlijks terugkomt!”

JIJ KIEST … doe als Hugo Lateste en vraag via jijkiest.be aan je burgemeester/gemeentebestuur naar een camperplaats in jouw gemeente. Er is werk aan de winkel en de horeca vaart er wel bij. Damme staat nu in de lijst van 3.830 voorstellen als eenzame campervraag dankzij Hugo Lateste. Volg in zijn spoor met een verzoek aan jouw gemeente om de aanleg van een kampeerautoterrein hoog op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad te plaatsen.

Voortrekker VKT

Vlaamse Kampeertoeristen ijvert al tientallen jaren voor de creatie van een netwerk aan camperplaatsen in heel Vlaanderen. Als initiatiefnemer van de ‘Open brief’ aan alle Vlaamse burgemeesters inzake ‘Gemeentebeleid en motorhometoerisme (maart 2013) heeft Vlaamse Kampeertoeristen in het verleden al meerdere Vlaamse gemeenten geholpen met advies en begeleiding bij de aanleg van parkeer- en motorhometerreinen. Deze zomer schoten ook Toerisme Vlaanderen en BCCMA in actie door, in samenwerking met Vlaamse Kampeertoeristen (VKT), de Vlaamse gemeenten opnieuw aan te schrijven om te overtuigen van de economische impact van motorhomeparken met overnachtingsmogelijkheden. Voor info & advies kunnen beleidsmensen altijd terecht bij onze ondervoorzitter Ben Van den Bossche, ben@vkt.be.

Overnachtingsmogelijkheden voor campers vragen in principe maar weinig voorzieningen, maar leveren een toeristische meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan een verlenging van het vakantieseizoen voor de gemeente en een extra bron van inkomsten voor de horeca en middenstand in de buurt. Motorhomegebruikers besteden immers een aanzienlijk bedrag in een gastvrije gemeente. Ondanks de resultaten die al werden geboekt in verschillende gemeenten – in de Zwerfauto-Info rubriek van ons magazine Kampeertoerist van september 2018 lees je meer over de laatste nieuwe Vlaamse camperplaatsen – blijft het aanbod in Vlaanderen ontoereikend en mag het nog altijd wat meer zijn …

Jij kiest toch ook!?

Laat jouw stem horen via jijkiest.be voor meer camperplaatsen in Vlaanderen. Hoe meer mensen in eigen gemeente deze problematiek onder de aandacht brengen, hoe sneller de vonk overslaat naar andere gemeenten, geloven wij, zodat her en der gemeentes mee op de kar springen en initiatief nemen.

 

‘Open brief’ aan alle Vlaamse burgemeesters inzake ‘Gemeentebeleid en motorhometoerisme (maart 2013) (378.98Kb)

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist