Recread krijgt gelijk bij Raad van State

Sinds 8 februari mogen campings en camperplaatsen terug open. Dit mede door de tussenkomst van sectorfederatie Recread.

Na de laatste beslissingen van het Overlegcomité om ook camperterreinen te sluiten, besloot Recread om weerwoord te bieden. Woordvoerder Dirk Metsu verwoordde de frustratie van camping- en vakantieparkuitbaters. “Onze ondernemers zijn absoluut niet tevreden met het uitstel van een beslissing voor onze sector tot 5 februari. Door de aanhoudende schending van het gelijkheidsbeginsel dreigen almaar meer bedrijven over de kop te gaan. Onze sectorfederatie diende daarom een verzoekschrift in bij de Raad van State.” Waarom campings en vakantieparken niet onder dezelfde coronavoorwaarden viellen als hotels, B&B’s en individuele vakantiewoningen bleef onduidelijk, en was onterecht.

De voorbije zomer mochten campings wel open, weliswaar onder strikte veiligheidsprotocollen, eveneens opgesteld door sectorfederatie Recread. Die protocollen deden goed hun werk, en verzekerden een veilige vakantie voor alle campinggasten. Men zou kunnen argumenteren dat de campings en vakantieparken zelfs veiliger waren dan andere vormen van logies. Toch waren ze van 3 november tot 8 februari gedwongen gesloten, terwijl andere logiesvormen wel mochten openblijven.

Vakantiehuisjes en mobiele chalets staan in openlucht, op geruime afstand van elkaar, en zijn zelfvoorzienend met eigen keuken en sanitair. De regels schrijven al sinds de zomer voor dat ze enkel worden verhuurd aan mensen die tot dezelfde sociale bubbel behoren. Recread vroeg, en kreeg, daarom een heropening, onder dezelfde voorwaarden als andere vormen van logies. Gemeenschappelijke voorzieningen blijven dus gesloten. De heropening betekent geen gevaar voor de volksgezondheid, integendeel. Het kan een welkome verlichting betekenen van de druk op de steden, waar op vrije dagen heel wat binnenlandse dagtrippers samentroepen.

 

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist