Reisapp CovidSafeBE beschikbaar

Dankzij de reisapp CovidSafeBE zal reizen deze zomer toch iets gemakkelijker verlopen. De app brengt al je coronacertificaten bijeen en zorgt ervoor dat je in één beweging je vaccinatie- of teststatus kunt bewijzen.

Jouw certificaten

Via de app heb je je coronacertificaten direct ter beschikking. Er zijn drie types:

  • Vaccinatiecertificaat
  • Testcertificaat
  • Herstelcertificaat

Je krijgt een vaccinatiecertificaat na je eerste prik, en een nieuwe na je tweede prik. Het certificaat blijft één jaar geldig vanaf de dag van vaccinatie.

Het testcertificaat is een bewijs van een negatieve PCR-test en blijft 72 uur geldig. Reken wel dat labo’s tijd nodig hebben om de test te verwerken, dus realistischer is dat het certificaat nog 24 tot 48 uur geldig zal zijn. Sneltesten of zelftesten zijn geen officiële testen en worden niet in de app weergegeven.

Ten slotte kan je ook een herstelcertificaat raadplegen. Dat bewijst dat je hersteld bent van een infectie met het COVID-19-virus en is geldig voor 180 dagen, vanaf 11 dagen na de test.

Elk certificaat bevat een QR-code, die bij controles tijdens het reizen snel en gemakkelijk gescand kan worden. Het Belgisch certificaat is beschikbaar in het Engels, Nederlands, Frans en Duits.

Je kan de certificaten ook downloaden en offline opslaan, zodat je ze ook bij de hand hebt indien er geen internetverbinding is.

Aanmelding

De officiële startdatum voor de app is 1 juli 2021. Je kan de app wel al downloaden en jezelf aanmelden. Identificatie en aanmelding gebeurt via de identiteitstoepassing Itsme of via één van de aanmeldopties van het overheidsportaal eHealth. De app werkt op 96% van alle smartphones in omloop.

Ouders kunnen ook de certificaten, momenteel enkel een herstel- of testcertificaat, van hun minderjarige kinderen opvragen via de app. Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben namelijk ook een bewijs nodig om te kunnen reizen.

Check voor je vertrek

Alle Europese lidstaten zullen een bewijs van volledige vaccinatie aanvaarden. Niet alle lidstaten aanvaarden echter een gedeeltelijke (eerste) vaccinatie. Check daarom goed alle inreisvoorwaarden van het land waar je naartoe trekt.

>> Meer info over de app

>> Reisadviezen per land

>> Vrij en veilig reizen tijdens de zomer

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist