Self-sustaining House On Wheels

Een volledig elektrische camper vinden we momenteel nog niet terug op de markt. De grote moeilijkheid is namelijk om een voldoende rijbereik te garanderen, zonder dat het voertuig meer dan 3.500 kg weegt. Studenten van de TU Eindhoven denken mee na over de duurzame toekomst van gemotoriseerde voertuigen en stellen hun rijdend huis op zonne-energie, Stella Vita, voor.

Naar een duurzaam ontwerp

Het studententeam heeft het over een volledig andere boeg gegooid en is afgestapt van het conventionele design van campers. Hun innovatief ontwerp is aerodynamischer en biedt zoveel mogelijk ruimte aan de zonnecellen. De Stella Vita, een Self-sustaining House on Wheels, is daardoor volledig zelfvoorzienend in termen van energie. Dankzij de zonnepanelen op het dak is het voertuig onafhankelijk van laadpalen. De opgewekte zonne-energie voorziet genoeg energie om te rijden, douchen, tv te kijken, je laptop op te laden en koffie te zetten.

Een plek om te leven

Het voertuig heeft een dak dat omhoog schuift als het stilstaat, waardoor je makkelijk binnen kunt staan om te koken, slapen of werken. De extra zonnepanelen klappen ook uit als het dak omhoog gaat. Hierdoor verdubbelt het zonneoppervlak. Het interieur zelf is comfortabel, licht en efficiënt.

Grotere actieradius

Elektrische campers hebben vaak een lage actieradius. De Stella Vita kan, mits een energiezuinig gebruik, echter tot 730 km rijden op een zonnige dag. Om het voertuig te testen en voor te stellen, zijn de studenten midden september vertrokken naar het zuidelijkse puntje van Spanje, een rit van 3.000 km, die volledig op zonnekracht gereden wordt.

 

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist