Steve McQueen achterna

Het zijn hoogdagen voor autoliefhebbers. Bezoekers van het Autosalon op de Heizel die de rest van de dag toch enkel nog aan remschijven en aandrijfassen zullen denken, kunnen nog wat langer de blinkende koplampen in hun ogen weerspiegeld zien. Zo’n 10 km verder, in het Jubelpark, bevindt zich het bekende museum Autoworld, waar nog tot 28 januari een tentoonstelling van Amerikaanse droomauto’s te bezichtigen is. Veel glanzender werd de lak niet dan in het Amerika van de jaren ’50, ’60 en ’70.

Meer dan enkel vervoersmiddelen, waren de iconische wagens die we met die periode associëren ware filmsterren. ‘Gone in 60 Seconds’, ‘Rain Man’, ‘Bullit’, het zijn slechts enkele voorbeelden van films waarvan je je sneller het automerk dan de namen van de acteurs herinnert. Ze reflecteren de toenmalige tijdgeest van technische vooruitgang en de gretigheid waarmee die door het volk omarmd werd.

De auto werd een woonkamer op verplaatsing, en met die gedachte in het achterhoofd werd de openbare ruimte ingericht. Drive-in bioscopen en restaurants zijn de meest gangbare voorbeelden, maar ook bij de bank en zelfs in de kerk hoefde je de auto niet meer uit.

Het decor van de tentoonstelling is – heel passend – aan de ene kant een drive-in bioscoop, waar fragmenten van de grote gemotoriseerde filmsterren worden getoond, en aan de andere kant een drive-in restaurant, waar bezoekers terechtkunnen voor een drankje. Je vindt er een veertigtal wagens, plus meer dan tweehonderd schaalmodellen.

Autoworld is elke dag open, ook op 25 december en 1 januari, van 10 tot 17 u (zaterdag en zondag tot 18 u).

 

 

Info:

Autoworld
Jubelpark 11
1000 Brussel

 

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist