Tijdslimiet voor camperstaanplaats in Dénia

Dat camperplaatsen aan het strand populair zijn, hebben ze in Dénia geweten. De idyllische parkeerplaatsen in de gemeente aan de Spaanse oostkust, vlakbij het strand en met zicht op de zee, waren zo populair dat de gemeente nu een tijdslimiet heeft ingesteld. Campers mogen er vanaf nu maximum 24 u aan een stuk staan en er moeten minstens zeven dagen tussen zitten voordat je weer op dezelfde plek mag staan. 

In november vorig jaar beëindigde de gemeente Dénia aan de Costa Blanca het verbod voor kampeerauto's om bij de stranden te parkeren. Daardoor was het voor toeristen gemakkelijker om Dénia te bezoeken. De versoepeling zorgde echter voor een overvloed van kampeerauto's en campers, die voor meerdere dagen geparkeerd stonden aan het strand. Om het campertoerisme te controleren en om de vrede te bewaren tussen de camperaars, de dagjestoeristen en de inwoners, heeft de gemeenteraad van Dénia nu nieuwe maatregelen in het leven geroepen. Kampeertoeristen zijn nog steeds welkom, maar er geldt een tijdslimiet van maximum 24 u om te parkeren nabij de stranden, en van 48 u op andere wegen en parkeerplaatsen in de gemeente. Ook moet je minstens zeven dagen wachten voordat je weer op dezelfde plek mag gaan staan. Er zal extra politiecontrole opgezet worden om de naleving van de nieuwe regel op te volgen. 

Populariteit kamperen blijft toenemen

De gemeente beseft wel dat er een duidelijke nood is voor camperaars om voor een langere periode in de gemeente te kunnen overnachten en bekijkt daarom de mogelijkheid om meer openbare camperplaatsen, met voorzieningen zoals water en het legen van de vuilwatertank, te kunnen voorzien. 

In het algemeen ziet Spanje een duidelijke stijging in de verkoop van kampeerauto's. In januari 2022 werden er 381 nieuwe motorhomes, campers en caravans verkocht; een stijging van 34% ten opzichte van januari 2021. Ook buitenlandse toeristen gaan graag naar Spanje voor hun kampeerreis. De toestroom van camperaars en de tevredenheid van de lokale bevolking blijft voor veel Spaanse gemeenten een moeilijke balans. 

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist