Wandelen met kinderen tussen Waalse wonderen

Van het glooiende platteland op een steenworp van Brussel tot de feeërieke steenholtes in het Luxemburgse Croix-Rouge: de Waalse toeristische dienst publiceert met ‘Buitengewoon Wallonië’ vijftien unieke gezinswandelingen over de taalgrens. De moeite om te bekijken, want uit de meer dan 2.700 kilometer bewegwijzerde routes in Wallonië pikten ze er deze 99 kilometer uit die geschikt zijn voor een mooie uitstap met het hele gezin – jonge én minder jonge benen. Ideaal voor (groot)ouders op uitstap met hun (klein)kinderen dus.

De schoonheid van Wallonië ontdek je overal. Pal in de natuur, en te midden de historische industriewijken van Charleroi. Wist je dat de ruïnes van het ooit bloeiende industriële hart van Charleroi opgefleurd worden door street art van graffitikunstenaars? Zelfs muurtekeningen van acteur Matthias Schoenaerts kleuren de straten als hommage aan de bonkige kerels die kreunden onder het sluiten van de staalfabrieken. Of wist je dat in de stad Luik een trap van 374 treden een stapje naar de hemel tracht te zetten? Nu een trekpleister voor mountainbikers, vroeger een snelle afdaling van het gelegerde garnizoen naar de cafés en cabarets.

Heb je het meer voor groen? Dan zijn de opties legio. In de woeste vallei van de Amblève in Sedoz treffen we een stukje paradijs. De vallei omzoomt waterbekkens en rivieren die zich al kronkelend een weg banen door het grillige kwartsiet. Nog meer naar het zuiden wandel je langs de Ourthe in Bérismenil: een meer sportieve afdaling in een ongerept stukje Ardennen. Natuur in combinatie met cultuur is hier een evidentie. De landschappen bieden grandioze panorama’s en dat is deels de verdienste van de rijke Keltische geschiedenis. In Cheslé werd een vestingmuur nagebouwd die 2.500 jaar geleden door de Kelten al een eerste keer werd opgetrokken.

De vijftien wandelroutes in het boekje doorkruisen het volledige Waalse landschap en alle provincies. De meeste – en misschien wel mooiste – pareltjes liggen in de provincies Namen en Luxemburg. Elke route krijgt een beknopte en sprekende omschrijving waarbij telkens een hoogtepunt op de route van naderbij wordt bekeken. Ook krijg je altijd een kaartje met in grote lijnen de beschrijving van de uitgestippelde route. De wandeltochten worden onderverdeeld in vijf moeilijkheidsgraden en de brochure toont het totale aantal kilometers, de af te leggen hoogtemeters, welke bewegwijzering er aanwezig is en de geschatte duur van de tocht. Dat loopt uiteen van een opwarmertje van 1 uur voor een traject van 3 kilometer tot routes van 13 kilometer met een uitdagend landschap waar je wel een kleine dag mee zoet bent.

Voor de avonturiers onder ons zijn er twee tochten met de hoogste moeilijkheidsgraad: de eerder vermelde route langsheen Bérismenil met Keltische invloeden en ook – met passende naam – de wandeltocht in Rochehaut. Deze route bezorgt je ongetwijfeld een adrenalinestoot en zou niet misstaan in een wandelgids voor pakweg de Alpen. Wat rustig begint door de velden in Les Echelles schiet plots de hoogte in tussen steile rotsen die je enkel overwint met de aanwezige ladders.

De gids kan je gratis downloaden op de website van Wallonië België Toerisme.

 

Wil je meer informatie?

Magazine Kampeertoerist