Betoverende Lichtfestivals in Belgiƫ 2024

13 / 12 / 2023
Lichtfestival Gent

Laat je meevoeren naar een magische wereld vol licht en kleur, want Belgiƫ staat klaar om enkele van de meest betoverende lichtfestivals van het seizoen te onthullen. Van de mysterieuze aanwezigheid van draken en eenhoorns in ZOO Planckendael tot de poƫtische ode aan surrealisme in Bergen, en van de innovatieve technologische hoogstandjes tijdens het Lichtfestival Gent tot de betoverende kunstwerken in de Koningswijk tijdens Bright Brussels. Ontdek waar en wanneer deze schitterende evenementen plaatsvinden en bereid je voor op een onvergetelijke reis door een wereld van artistieke pracht en verwondering.

Lichtfestival in ZOO Planckendael: 'Dragons & Unicorns'

Na het succes van 'Giant Bugs and Those That Eat Them' presenteert ZOO Planckendael deze winter een gloednieuw lichtfestival genaamd 'Dragons & Unicorns'. Hier zweven draken om bezoekers heen, terwijl mystieke eenhoorns zorgen voor een betoverende sfeer. Dit magische lichtavontuur, gecreƫerd door de makers van China Light ZOO, belooft een betoverende ervaring te worden voor iedereen.

  • Waar? ZOO Planckendael, Leuvensesteenweg 582, 2800 Mechelen
  • Wanneer? Tot en met 7 januari 2024
  • Meer info: zooplanckendael.be
     

Wintergloed in Brugge: Betoverende Lichtbeleving

Klaar voor een betoverende winter met Wintergloed in Brugge? Tijdens een Lichtbelevingswandeling, geĆÆnspireerd door het Noorderlicht, ontdek je 10 kunstwerken strategisch geplaatst in zowel bekende als minder bekende plekjes in de historische binnenstad. Geniet ook van de feestelijke kerst- en winterdecoraties die de hele stad laten stralen tijdens je wandeling.

  • Waar? historisch centrum van Brugge, 
  • Wanneer? Tot en met 7 januari 2024
  • Meer info op visitbruges.be
     

Wonderlights in Groot-Bijgaarden: Betreed de Betoverende Wereld

Stap binnen in de betoverende wereld van Wonderlights via de poort van het Kasteel van Groot-Bijgaarden. Dit fascinerende lichtspektakel neemt je mee naar de Tuin van Eden, waar prachtige flora en fauna je verwelkomen. Ontdek een winterse oase met elfjes, eenhoorns en zelfs een Kerst Express trein voor de kleintjes, terwijl je wordt verrast door unieke kunstwerken en boeiende optredens gedurende de route van ongeveer 1,7 km.

  • Waar? Kasteel van Groot-Bijgaarden, Isidoor van Beverenstraat 5, 1702 Groot-Bijgaarden
  • Wanneer? van 1 december 2023 tot en met 16 februari 2024
  • Meer info op wonderlights.be
     

Lichtfestival in Bergen: Poƫtische Ode aan Surrealisme

De stad Bergen heeft aangekondigd dat in januari het eerste Waalse lichtfestival zal plaatsvinden. Bergen brengt een ode aan de poƫzie en viert de 100ste verjaardag van het surrealisme tijdens een nieuwe editie van het lichtfestival. Zo heeft de stad begin dit jaar een oproep gedaan aan nationale en internationale kunstenaars van alle achtergronden, van lichtontwerpers en architecten tot vormgevers om de culturele hoofdstad van Walloniƫ te transformeren met lichtinstallaties. Langs een parcours van 3km verlichten 25 kleurrijke lichtinstallaties en projecties de historische gebouwen van de stad van de Doudou.

  • Waar? historisch centrum van Bergen
  • Wanneer? van 25 tot en met 28 januari 2024 en van 1 tot en met 4 februari 2024
     

Lichtfestival in Gent

Eens in de drie jaar wordt het centrum van Gent ondergedompeld in een overvloed van licht en kleur. Nationale en internationale lichtkunstenaars weten te verbazen met schitterende en vernuftige installaties, waardoor een indrukwekkend schouwspel van licht en kleur ontstaat. De route voert je langs zowel bekende als minder bekende plekken in Gent, waardoor het een ware ontdekkingstocht wordt. In deze editie staat het Lichtfestival Gent volledig in het teken van innovatie. Het festival brengt in het begin van het komende jaar 32 kunstwerken naar de wijk rond de Nieuwe Dokken in Gent. Kunstenaars zullen hier installaties creƫren met behulp van moderne technologieƫn zoals artificiƫle intelligentie en drones.

  • Waar? Het stadscentrum van Gent, 
  • Wanneer? van 31 januari tot en met 4 februari 2024
  • Meer info op lichtfestival.stad.gent
     

Bright Brussels: Magie in de Koningswijk

Het Brussels lichtfestival, Bright Brussels, voert je vier avonden lang door de Koningswijk en de Europese wijk. Ervaar de magie van dertig poƫtische kunstwerken gecreƫerd door internationale kunstenaars. Deze editie staat in het teken van de Europese Unie, en naast artistieke installaties zijn er museumnocturnes, rondleidingen, live entertainment en verlichting van erfgoed. Nieuw dit jaar is de kidszone, waardoor ook jonge bezoekers van de lichtmagie kunnen genieten. Mis deze onderdompeling in artistiek Brussel tijdens het Bright Festival niet!