Boeken voor op kampeertrip

13 / 12 / 2022
Vlaamse Kampeertoeristen
Kamperen
Kampeertoerist
Boeken
Tips van de redactie
Homecamp

Wegdromen op reis

In het novembernummer van Kampeertoerist hebben we het over Reisdagboek Camper. Een soort van dagboek dat je kan meenemen op reis om al je herinneringen in te noteren. Maar er zijn nog een aantal boeken die je kan meenemen op reis. Wij geven alvast wat tips.

In ‘Lonely Planet’s ultieme reisplanner Europa’ kan je zien wanneer je het beste naar welke plaatsen kunt reizen. Maar je krijgt ook nog tips waarmee je rekening moet houden bij je reis. Ben je ook op zoek naar de meest unieke plekken om te overnachten? Dan kan ‘Slapen onder de sterren’, het andere boek van Lonely Planet, je daarbij helpen. Dit boek is een soort van gids en geeft je unieke plaatsen om te overnachten. Zowel voor wanneer je op zoek bent naar een camping als voor wildkamperen. Je krijgt hier ook de regels, zodat je weet wat mag en wat niet als je ervoor kiest om te gaan wildkamperen.

In ‘Homecamp’ proberen fotografen, architecten, chef-koks, schrijvers, bouwers,… op een avontuurlijke manier opnieuw in contact te komen met de natuur. De bedoeling is dat deze verhalen interviews en foto’s je inspireren om vaker op pad te gaan en om stil te staan bij wat de natuur ons te bieden heeft. Je vindt hier ook praktische tips in terug om een kampeerplaats te kiezen, vuur te maken, hoe je een kamp opzet, hoe je kookt op een open vuur en hoe je geen sporen achter laat in de natuur.

Wil je liever verhalen om helemaal in te duiken, dan is ‘Pain au chocolat’ van Ellen de Vriend. Dit verhaal gaat over een koppel, Mark en Nadine, die samen met hun vier dochters alles achterlaten om naar de Franse Auvergne te trekken. Daar hebben ze een camping overgenomen waar er nog veel aan moet gebeuren. Om alles te realiseren, hebben ze een oproep gedaan om een paar weken mee te helpen in ruil voor kost en inwoon. Die oproep was een succes, maar Nadine hoopte om één van nooit meer te zien. Wat is er vroeger gebeurd dat Nadine nu zo’n schrik heeft? Een ideaal verhaal om een gezellige kampeerdag mee af te sluiten. Maar ook ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens is een ideaal verhaal om in je kampeerbed te lezen. Dit boek vertelt het verhaal van Kya Clark die alleen opgroeit in het moeras van Barkley Cove. Om zichzelf te onderhouden, vangt ze vis die ze ruilt of kweekt ze groenten die ze ook ruilt. Als ze twee jongemannen uit de stad ontmoet, beseft ze hoeveel verschil er is met haar wereld. Wanneer één van hen dood wordt teruggevonden, valt de verdenking meteen op Kya. Maar heeft ze het effectief gedaan? Kan het moerasmeisje leven in een wereld zonder haar natuuromgeving? Een meeslepend verhaal die je zeker moet gelezen hebben.

Als je met kinderen of kleinkinderen op kampeertrip vertrekt, kunnen zij ook wat afleiding gebruiken. Daarom hebben we ook voor hen een aantal boekentips.

Laten we starten met een boekentip voor de allerkleinsten, namelijk ‘Nijntje in de tent’. In dit boekje zet het konijn Nijntje zijn tent op in het gras. Zijn moeder zet er een opblaasbadje naast en samen spelen ze het campingleven. Een ideaal boekje voor de allerkleinsten om zelf in te bladeren en te ontdekken. Maar ook iets oudere kinderen vinden het nog altijd leuk om in een prentenboek te kijken. Dat kunnen ze doen met het boek ‘Kamperen’ van Philip Waechter. Tim gaat kamperen en beleeft nieuwe avonturen en maakt nieuwe vrienden. De kampeersituaties worden getoond met prenten die kinderen kunnen ontdekken. Ook een natuurboek is ideaal om mee te nemen op kampeerreis. In ‘Alle kinderen naar buiten!’ van Marieke Dijksman vind je natuurweetjes, buitenactiviteiten, achtergrondinformatie, herkenningskaarten, lestips en spannende opdrachten. Kinderen kunnen de natuur ontdekken en zien de veranderingen over de seizoenen heen. Dankzij dit boek kunnen ze de natuur ontdekken, ruiken, voelen en er in spelen. Zo kan je bijvoorbeeld een tekening maken met kastanjes, eikels en bladeren. Het boek bevat ook zoekkaarten geïllustreerd met gedetailleerde tekeningen. Denk maar aan vogels zoeken, strandvondsten verzamelen, paddestoelen zoeken en zoveel meer. Kortom, het boek is een musthave om mee te nemen tijdens je kampeerreis.

Naast prentenboeken zijn (voorlees)verhalen een gezellig rustmomentje. Zo kan je ‘Ties en Trijntje op vakantie’ van Yvon Jaspers voorlezen. In dit boekje gaan Ties en Trijntje kamperen. Ze vissen in het meertje, bakken broodjes boven het kampvuur en tekenen in het vakantiedagboek die hun moeder heeft meegegeven. Het wordt een dagboek en vakantie vol avontuur. Maar je kan ook het verhaal van Manfred voorlezen. In ‘Manfred, de yeti’ neemt Manfred je mee tijdens zijn kampeeravonturen. Hij vertelt je alles over valiezen inpakken, een tent opzetten, koken, spelen en slapen in de camping. Het zijn herkenbare situaties die op een leuke manier worden gebracht.

Wij hebben alvast een aantal boekentips gegeven, maar er zijn nog genoeg boeken te ontdekken. Breng voor je reis eens een bezoekje aan de bibliotheek om een stapel boeken in te slaan of schaf een e-reader aan. Dan kan je de e-books aankopen en lezen waar je op dat moment zin in hebt.