LEGO doorheen de jaren

14 / 12 / 2022
Evenementen
Musea
Nederland
uitstapjes
Expositie 90 jaar LEGO in Hoorn

Van de eerste steen tot nu

In 1932 startte Ole Kirk Christiansen in het Deense Billund een bedrijfje. Christiansen was een timmerman die stoelen, strijkplanken en houten speelgoed maakt. Hij noemde zijn bedrijfje LEGO, afkomstig van de Deense woorden ‘leg’ en ‘godt’ en vertaald is dat ‘speel leuk’. 90 jaar later is LEGO een gigantisch succes bij jong en oud.

In het Nederlandse Hoorn wijten ze nu een tentoonstelling over 90 jaar LEGO in het Museum van de 20ste Eeuw. Deze tentoonstelling is te zien vanaf 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023. Op deze expositie toont het museum een unieke collectie van de hele periode. Zo kan je er niet alleen het eerste houten speelgoed (bijvoorbeeld een houten eend op wielen) zien, maar ook de eerste plastic steentjes uit 1949 en de bouwdozen die we vandaag de dag kennen. Denk maar aan de bouwdozen van Harry Potter, Star Wars (Millennium Falcon), maar ook van monumenten zoals de Taj Mahal en het Colosseum. Naast de bouwwerken zie je er bijvoorbeeld ook minifiguren zoals piraten die kunnen bewegen en zingen.

De plastic bouwstenen kennen een grote evolutie. In 1964 winnen ze aan populariteit met de komst van een LEGO-trein. In 1966 kende de trein een nieuwe variant en had LEGO er één ontwikkeld die op batterijen rijdt. In 1969 ontwikkelde LEGO ook een nieuwe variant op hun bekende stenen. Deze variant wordt er één voor de allerkleinsten, namelijk Duplo. Zo waren deze bouwstenen echt voor jong en oud. Naast de evolutie van LEGO valt er nog meer te beleven op deze tentoonstelling. Zo kan iedereen ook zelf aan de slag in de grote bouw- en speelhoek. Daar ligt LEGO en Duplo, zodat jong en oud een bouwwerk kunnen maken. Je mag ook toekijken terwijl je (klein)kinderen bouwen. Dan kan je naast de bouwhoek terecht in de cafetaria voor een lekker kopje koffie.

Meer info

Museum Hoorn