Nieuw tolsysteem in Frankrijk

22 / 06 / 2023
Vlaamse Kampeertoeristen
Frankrijk
Wetgeving
Tolsystemen
Nieuw tolsysteem in Frankrijk

Boetes tot 375 euro

De A79 is een veelgebruikte snelweg in Frankrijk en dat wordt nu ook de eerste snelweg waar op volledige elektronische wijze tol wordt geheven. Op het 88 km lange traject tussen Montmarault en Digoin zijn er nu geen tolpoorten meer, maar je moet nog steeds tol betalen volgens “Péage en flux libre”.

Er hangen namelijk slimme camera’s boven de rijstroken die de nummerplaat van je voertuig registreren. Heb je een elektronische tolbadge in de auto? Dan gaat het tolgeld automatisch van je rekening en krijg je op het einde van de maand je afrekening te zien. Heb je geen badge? Dan moet je je kenteken voor de rit of binnen de drie dagen na de rit online registreren op een website. Gedurende het volledige traject staan er zestien betaalautomaten op aires of afritten, zodat je je kenteken ter plekke registreert en betaalt. Als je geen tolgeld betaalt, dan kan je een boete riskeren tussen € 90 en € 375 euro. De makkelijkste manier om te betalen, is door op voorhand een tolbadge aan te schaffen, bijvoorbeeld een Bip&Go-badge.

De bedoeling is dat er binnen dit en zes jaar meer péages flux libres zijn. De klassieke péagestations met slagbomen en betaalautomaten zouden dan verdwijnen. Nu staan er in Frankrijk reeds scannende tolcamera’s op de A4 bij de afslag Boulay. Daar zouden nog autosnelwegen als A13 (Normandië) en A14, A69 tussen Toulouse en Castres en de A40 in de Haute-Savoie bijkomen. Ook in landen als de Verenigde Staten, Oostenrijk en Spanje kan je al zo’n tolsysteem vinden.