Split in de kijker

21 / 12 / 2023
Riva Split

De tweede grootste stad van Kroatië draagt veel verleden met zich mee, en de geschiedenis valt van het straatbeeld af te lezen. Bezoek je de mediterrane stad, ga dan van de camping naar de stad met de bus, zo meng je jezelf dadelijk met de plaatselijke bevolking. 

Door een toeristische blik

De stad spreidt aan toeristen haar ontstaan, haar groei en bloei tentoon aan de hand van historische gebouwen. De geschiedenis van Split is er een op mensenmaat. Het in die tijd mooie Romeinse paleis van Diocletianus werd na de Romeinse tijd niet afgebroken, maar overgenomen door de plaatselijke bevolking om hun huizen, kerken en pleinen in te bouwen. Het paleis was eerder een groot fort, omgeven door muren. De smalle steegjes rondom het voormalige paleis zijn chaotisch volgebouwd, maar o zo gezellig om doorheen te wandelen. De middeleeuwse achthoekige kathedraal staat er nog als een uitgeholde toren. Doorheen de stad zijn er nog talrijke Venetiaanse villa’s die het zuiderse karakter van de stad benadrukken. Ook de Oostenrijkers hebben hun stempel op de stad gedrukt. En dan wat verder zie je de woonkazernes van het voormalig Joegoslavië en de moderne Europese invloed.

Domnius Split

23 eeuwen geschiedenis

Al in de 2de of 3de eeuw v.C. was er sprake van de Griekse kolonie Aspálathos, waar je met wat fantasie de huidige naam Split in kan horen. Vandaar ging het over in Romeinse handen, die er prompt het grote paleis bouwden dat nu nog het pronkstuk van de stad is. Na de val van het West-Romeinse Rijk was Split een tijdlang een onafhankelijke stadstaat, net als zeven andere steden in Dalmatië, terwijl de rest van de regio onder het bewind van de Slavische volkeren stond. De stadstaten deden aan heel wat culturele uitwisseling met de regio die vandaag Italië is, onderhielden een sterke handelsrelatie met de groeiende republiek Venetië, en werden er rond het jaar 1420 door opgeslokt. De wetten in de stadstaten werden oorspronkelijk in het Latijn opgesteld, maar over de loop van de paar eeuwen ontwikkelde zich er een eigen taal, het Dalmatisch, een Romaanse taal die nog tot de 19de eeuw in de regio gesproken werd.

Photo by Nathanael Lim on Unsplash

Toen in 1797 Venetië viel aan de hand van Napoleon, behoorde Split achtereenvolgens tot het Habsburgse Rijk, het Koninkrijk Italië, het Franse Rijk en het Keizerrijk Oostenrijk. Na de val van Oostenrijk-Hongarije werd Joegoslavië gesticht. In 1991 riep Kroatië zijn onafhankelijkheid uit, en sindsdien gaat Split door het leven als een Kroatische kuststad met een grote rugzak vol geschiedenis.

Ontspanning en genot

De zee en het strand zijn tot bijna in de stad aanwezig. Het is heerlijk flaneren op de ‘riva’ of boulevard, op de kade in de schaduw van de palmbomen. In Split kan je genieten bij elk stap die je doorheen de stad neemt. De smalle steegjes met leuke restaurantjes en interessante creatieve winkeltjes zullen je kunnen bekoren. Wat is er heerlijker dan een Italiaans ijsje likken op een bank aan de kade?

Split Strand