Wijndomein in de kijker - LePlan-Vermeersch

30 / 11 / 2023
Wijndomein LePlan-Vermeersch

In het zonnige zuiden van Frankrijk vinden we in de gemeente Suze-la-Rousse in de Rhônestreek het wijndomein LePlan-Vermeersch. Een wijngaard die ontstaan is in 2000 nadat Dirk Vermeersch, voormalig Antwerps autocoureur en Maserati-dealer besloot om zijn carrière in België te beëindigen en in te ruilen voor de Franse zon en rijke wijngronden van Zuid-Frankrijk. Het racen heeft hij achter zich gelaten, maar zijn passie is nog steeds herkenbaar in zijn producten. 

De race naar Tulette, een familiezaak

Na een succesvolle race carrière en autodealer zaak, besloot Dirk om in 2000 om een rustiger leven te gaan leiden en zowel de auto-industrie als zijn thuis in te ruilen voor Tulette, Zuid-Frankrijk, waar hij een B&B begon in de pittoreske Rhônevallei. In hetzelfde jaar verwierf hij de ruïne van Domaine LePlan een halve hectare Carignan-wijnstokken van zo'n veertig jaar oud. Het jaar daarop heeft hij zijn eerste Vintage LePlan wijn gebotteld en op de markt gebracht.

Sinds 2005 zijn zijn dochter Ann en schoonzoon Sébastien toegetreden tot het bedrijf, en in 2009 werd een sprankelende nieuwe wijnmakerij geopend in Suze-la-Rousse. Met de nieuwe generatie aan het roer in 2020, was Dirk er zeker van dat zijn bedrijf in goede handen was en besloot hij een nieuw avontuur aan te gaan. Zo keerde hij terug naar België en besloot hij al snel de wereld van bier brouwen te ontdekken.

Le Plan-Vermeersch

Wijnen die racen en winnen

De wijnen van LePlan-Vermeersch zijn niet enkel smaakvol, maar ook pittig en vol karakter. Zo herken je het race-element meteen in de branding van de wijnen aan het etiket met de finishvlag en de subtiele vermelding in de benaming van de GT-lijn. Maar de wijnen zien er natuurlijk niet enkel goed uit. In 2003 kreeg de wijn GT Syrah al de eerste twee sterren van Guide Hachette des Vins, een Franse wijngids die wordt beschouwd als de bijbel van de Franse wijnindustrie. Sindsdien hebben de wijnen van LePlan-Vermeersch al verschillende prijzen, uit verschillende landen in de wacht gesleept. Met een assortiment van vier lijnen, namelijk de LePlan GT wine, LePlan RS wine, LePlan GP wine en LePlan Belgica, produceert LePlan-Vermeersch een divers aanbod aan wijnen, waaronder rode, witte en rosé wijnen. De meeste wijnen worden voornamelijk gemaakt van één druivensoort, met lokale en traditionele druiven zoals Carignan, Grenache, Syrah, Mourvèdre en Viognier. Vermeersch legt de grootste nadruk op kwaliteit en authenticiteit en gebruikt daarom enkel druiven van eigen wijngaard, die met de grootste zorg worden geteeld en geoogst. Jaarlijks worden er ongeveer 460.000 flessen wijn geproduceerd.

Le Plan-Vermeersch

Meer dan enkel een wijngaard

Vandaag is LePlan-Vermeersch dus zeker meer dan enkel een wijngaard. Zo heeft het merk zich in tussentijd al op de kaart gezet als bierbrouwer en biedt het een breed assortiment aan ambachtelijk Belgisch bier. Verder bieden ze ook overnachtingen aan in hun gasthuis op de wijngaard en organiseren ze rockconcerten in de zomer. Een ware beleving dus.

Le Plan-Vermeersch

Le Plan-Vermeersch bezoeken?

Waarom dan niet samen met andere kampeerders, op de wijnreis Côtes du Rhône? Van 1 tot 15 juli trekt reisbegeleider en sommelier Filip Van der Poorten naar de Rhônevallei om daar te genieten van al het goede dat de streek te bieden heeft … en daar zijn heel wat goede wijnen bij! Interesse? Schrijf je in op www.vkt.be/reizen