Coworking op campings: een nieuwe trend in opkomst

26 / 03 / 2024
Remote werken in de natuur © Anastasia Nelen

Het bijwonen van online vergaderingen omringd door de natuur of werken met uitzicht op zee en na het werk naar het strand gaan, waarom niet? Remote werken voor kampeerders is een flexibele optie om een vakantie op de camping te combineren met werken vanaf een laptop, en deze optie heeft veel aandacht gekregen als gevolg van de pandemie. Zo passen campings zich nu ook aan en voorzien in de mogelijkheid tot remote werk door hun faciliteiten uit te breiden.

Trend van de 'workation': Remote werken vanaf de camping

Werken waar anderen op vakantie gaan: Een toenemend aantal mensen maakt gebruik van flexibele opties en innovatieve technologieën en kiest ervoor om onderweg te werken. Dat is niet verrassend: de combinatie van werk en vakantie is erg in trek, vooral bij kampeerders.

Kampeerders waarderen vrijheid en flexibiliteit. Als je de mogelijkheid hebt om op afstand te werken en een camper of caravan voor de deur hebt, ben je bijzonder blij om je kantoor relatief eenvoudig naar het strand te kunnen verplaatsen. 

Fabrikanten van voertuigen reageren ook op de trend van mobiel werken op campings en ontwerpen hun modellen zodanig dat bijvoorbeeld binnen no-time een kantoor met de nodige infrastructuur kan worden gecreëerd vanuit de zit- en eethoek. Tegelijkertijd upgraden steeds meer campings en trekken ze gasten aan met aantrekkelijke coworkingruimtes en uitstekende voorzieningen voor remote werken.

Coworking op campings in België en buurlanden

In België en de omliggende buurlanden zijn er diverse campings die inspelen op deze trend van remote werken. Voor degenen die de rust en natuur van België willen combineren met efficiënt werken, zijn er verschillende opties beschikbaar. Een voorbeeld is Camping De Chênefleur in België, gelegen in de prachtige Ardennen. Deze camping biedt niet alleen een ontspannen sfeer te midden van de natuur, maar ook faciliteiten voor coworking, zoals snelle internetverbindingen en rustige werkplekken.

In Nederland zijn er ook verschillende campings die geschikt zijn voor remote werken, zoals Camping Bakkum in Castricum, gelegen nabij de Noordzee. Deze camping biedt niet alleen mooie plekken om te werken, maar ook de mogelijkheid om na het werk te genieten van het strand en de duinen. In Duitsland zijn er ook diverse campings die coworkingfaciliteiten bieden, zoals Camping am Waldbad in Ehrwald, gelegen aan de voet van de Zugspitze. Deze camping biedt niet alleen een prachtig berglandschap, maar ook moderne voorzieningen voor wie wil werken terwijl hij geniet van de natuurlijke omgeving.

Kortom, coworking op campings is een opkomende trend die steeds meer mensen aanspreekt, vooral in de nasleep van de COVID-19-pandemie. Met de toenemende behoefte aan flexibel werken en de groeiende populariteit van kamperen, biedt deze trend een ideale combinatie van werk en ontspanning voor digitale nomaden en flexibele werkers.