De mooiste winterwandelingen - Walloniƫ

24 / 10 / 2023
VallĆ©e de la MolignĆ©e, Ā© WBT - S. Wittenbol

Je hoofd leegmaken en je ten volle ontspannen, ook tijdens de wintermaanden kan dat deugd doen. Wat is er daarvoor beter dan in open lucht een frisse neus te halen? Wij hebben drie winterse wandelingen in Walloniƫ die je naar adem doen happen bij zoveel natuurlijke schoonheid.

Bij Chemin de Solitude trek je via verlaten wegen diep in de bossen van Saint-Hubert om er te genieten van het wilde leven. Als je Fagne de la Doneuse achter je laat, zie je een prachtige vallei met een beekje. Je daalt de vallei af, terwijl je luistert naar het geklater van de beek op de rotsen. Verder wandel je langs de Boulaie du Rouge PoncĆ©, een natuurreservaat om via het observatorium van la Bilaude de fauna in het bos te bewonderen. De route zelf is zoā€™n 20 km lang en neemt je mee doorheen verschillende landschappen.

Wil je liever wat minder kilometers doen, dan is de VallĆ©e de la MolignĆ©e iets voor jou. Deze acht kilometer lange wandeling brengt je naar de vallei van de MolignĆ©e, tussen Namen en Dinant. De route loopt door de Naamse Condroz en eenmaal je door het bos bent, stuit je op de ruĆÆnes van het fort van Montaigle. De ruĆÆnes liggen op de top van een kalkmassief en strekken zich uit van oost naar west. Als je de weg afdaalt naar FalaĆ«n kom je nog terecht op een kasteelhoeve gebouwd in 1672.

Tot slot is er de vijf kilometer lange wandeling in de provincie Luik. Daar ontdek je het meer van Robertville, het kasteel van Reinhardstein, de neus van Napoleon en de vallei van de Warche. Eerst zie je er een dam en dan volg je het pad tussen hellingen en afdalingen. Stelselmatig komt het kasteel van Reinhardstein tevoorschijn. Vanop de Neus van Napoleon krijg je ook een mooi uitzicht op de vallei van Warche. De paden worden steeds smaller en een laatste klim doet je nog Ć©Ć©n keer omverblazen van het uitzicht. Ondanks dat deze route slechts vijf kilometer lang is, is het toch een pittige route en eerder voor ervaren wandelaars.