De oudste bouwwerken ter wereld

21 / 09 / 2023
Vlaamse Kampeertoeristen
Kampeertoerist
Tips van de redactie
Frankrijk
Italië
Schotland
altar

Pracht en praal van toen

Tijdens een vakantie is het altijd wel leuk om wat cultuur op te snuiven en oude monumenten te bezichtigen. Als je je vakantie van 2024 al aan het plannen bent, dan hebben wij een aantal Europese landen die de moeite waard zijn om te bezoeken. In deze Europese landen staan de vijf oudste bouwwerken ter wereld.

Er zijn een heleboel oude bouwwerken, maar als we kijken naar de oudste dan zijn er een aantal criteria. Oude bouwwerken zijn gebouwen waarvan tenminste één deel gesloten is, compleet is en minimaal 1,5 m van de grond staat. Als we die criteria overlopen, dan komen we uit op de volgende lijst en starten doen we hiervoor in Frankrijk.

De drie oudste bouwwerken vind je in Frankrijk met de cairn van Barnenez in Finistère op kop. Deze tombe met gang is in het jaar 4800 v.C. gebouwd. Het gebouw is 72 m lang, 25 m breed en 8 m hoog. Nog steeds in Frankrijk vind je in Bougon een grafheuvel, deze gaat terug tot 4700 v.C. Het derde oudste bouwwerk bevindt zich ook in Frankrijk, meer bepaald in Carnac, Morbihan. Daar vind je de tumuli van Saint-Michel en is 125 m lang, 60 m breed en 10 m hoog. Dit domein grenst ook aan de beroemde rij van 2.934 menhirs.

Hiernaast heeft Italië ook een oud bouwwerk dat je kan bewonderen. Op Sardinië vind je de berg van Accoddi, gebouwd in 3800 v.C. Van deze berg vermoedt men dat het een tempel was, maar dat is niet zeker. Het gebouw werd wel voor religieuze doeleinden gebruikt. Tijdens WOII heeft dit bouwwerk wel wat moeten doorstaan. Het laatste bouwwerk dat de top vijf mag afsluiten, is de Knap of Howar in Schotland. Dit gemeubileerd huis werd gebouwd rond 3700 v.C. en is prachtig gelegen aan de zee. Zowel het huis als de meubels zijn goed bewaard gebleven. Dus zeker eens de moeite waard om te bezoeken.