De tien hoogste punten in Belgiƫ

21 / 09 / 2023
Vlaamse Kampeertoeristen
Natuur
uitstapjes
Tips van de redactie
Belgiƫ
Binnenland
Vielsalm

Adembenemende uitzichten

Je hoeft niet altijd ver te reizen om te genieten van prachtige landschappen. Ook in eigen land vinden we plekken die ons naar adem doen happen en laten stil staan bij de mooie dingen. We nemen je mee naar de tien hoogste punten van Belgiƫ. EƩn in elke provincie, zodat je die kan afvinken van je must-see-lijst.

Beginnen doen we in de vlakste provincie van ons land, namelijk Antwerpen. Het hoogste punt in deze provincie is de Beerzelberg in Putte. Met een hoogte van 54 meter, is dit niet zoā€™n hoog punt als je zou verwachten, maar het biedt wel een mooi uitzicht op de omgeving. De heuvel is populair onder wandelaars en natuurliefhebbers. Maar we zullen nog iets hoger gaan, naar een plekje in de provincie Vlaams-Brabant. Het exacte punt is hier moeilijk te vinden, maar het ligt in de Golflaan in Sint-Genesius-Rode en is 142 meter hoog. Vervolgens reizen we naar de provincie Oost-Vlaanderen waar we op de Hotondeberg in de buurt van Ronse een hoogtepunt van 150 meter vinden. De berg biedt een panoramisch uitzicht en is een populaire bestemming voor wandelaars, maar om het te bereiken, moet je eerst moet stevig klimmen met veel steile hellingen en kronkelende wegen. Dankzij deze hellingen maakt deze berg vaak deel uit van verschillende wielerwedstrijden.

We blijven stijgen en belanden nu in de provincie West-Vlaanderen, op de Kemmelberg. De 'berg' in de gemeente Kemmel torent 156 meter boven het zeeniveau uit. Bovenop de Kemmelberg geniet je van prachtige landschappen en uitzichten over de regio. Ook dit gebied is een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars en komt regelmatig voor in verschillende wielerwedstrijden, zoals Gent-Wevelgem. Hierna reizen we verder naar Waals-Brabant en vinden we het hoogste punt, namelijk Ferme Gadaffe nabij Perwez. Deze historische boerderij bevindt zich op 174 m hoogte. Nog hoger komen we in de provincie Limburg. Daar ligt het hoogste punt in de gemeente Voeren en met zijn 287,50 meter is het meteen ook het hoogste punt in Vlaanderen. Ook deze regio mag op veel fietsers en wandelaars rekenen.

Na Vlaanderen zijn er ook in WalloniĆ« nog een aantal hoge punten. In het dorp Lā€™EscaillĆØre nabij Chimay in Henegouwen, is het hoogste punt 365 meter hoog. Als je op dit punt wil genieten van het uitzicht, kan je er meteen van profiteren om de abdij in Chimay te bezoeken. In de provincie Namen is Croix-Scaille het hoogste punt met maar liefst 504 meter. Vanop de toren geniet je van een adembenemend uitzicht over de Belgische en Franse Ardennen. Maar als we spreken van de Belgische Ardennen, dan gaan we naar Luxemburg. In de gemeente Vielsalm ligt de bekende Baraque de Fraiture met een hoogte van maar liefst 652 meter. Zowel voor wandelaars, fietsers als skiĆ«rs in de winter is dit een populaire bestemming. De Baraque de Fraiture is meteen ook het op Ć©Ć©n na hoogste punt van BelgiĆ«. Enkel in de provincie Luik is er een punt dat hoger ligt, namelijk Signal de Botrange. Dit punt ligt maar liefst 694 meter boven het zeeniveau en vind je in de Hoge Venen. Ook deze bestemming is in de wintermaanden populair onder de skiĆ«rs en langlaufers. Tijdens de andere seizoenen kan je er ook genieten van alle natuurpracht.