Plezier in het Speelgoedmuseum

24 / 11 / 2022
Binnenland
Evenementen
Musea
uitstapjes
Tips van de redactie
Nanouk

De Belgische spelcultuur onder de loep

In december valt er veel te beleven in het Speelgoedmuseum in Mechelen. Je kan er terecht voor verschillende workshops, projecten en zoektochten. Denk maar aan de pepernotenzoektocht of de winterzoektocht.

Allereerst organiseren ze vanaf 6 december het participatieproject “Iedereen speelt!” Met dit project wil het Speelgoedmuseum de Belgische spelcultuur in kaart brengen door een grote bevraging bij jong en oud. Via een online enquêtetool, die beschikbaar is vanaf 6 december, willen ze de speltradities van vroeger en nu in kaart brengen. In deze enquête wordt er bijvoorbeeld gevraag naar het favoriete spel of favoriete stuk speelgoed. Als je de enquête ingevuld hebt, krijg je nadien te weten welk spelersprofiel bij jou past. Misschien heb je wel hetzelfde spelersprofiel als een medekampeerder? Of misschien vind je hiermee nog leuke spellen die bij het kampeerleven passen.

Naast dit project, valt er nog veel te beleven. Zo organiseert het Speelgoedmuseum niet alleen winterworkshops, maar van 10 december tot 8 januari is er ook een winterzoektocht of is er rond Sinterklaas ook veel te doen. Zo is er niet alleen een Sinterklaasweekend, maar ook een zoektocht. Tijdens die zoektocht moeten kinderen kookpiet helpen om de ingrediënten van het pepernotenrecept te vinden. Als je alles gevonden hebt, krijg je het pepernotenrecept mee naar huis. De zoektocht loopt van 16 november tot 4 december. Op zaterdag 26 en zondag 27 november kan je dan naar het museum komen om de Sint en zijn pieten te ontmoeten. Je kan een mooie tekening maken om nadien af te geven.

Zoals gezegd valt er ook in de kerstvakantie veel te beleven. Zo zijn er in december een aantal winterworkshops. Samen met de kinderen knutselen we een pinguïn uit een waterflesje of maken we in een omgekeerde bokaal een heus wintertafereel. Ook dan organiseren we een zoektocht. Kinderen kunnen Nanouk, de Inuit, helpen met het bouwen van een iglo. Nanouk mist nog een aantal ijsblokken om zijn iglo af te maken. Die ijsblokken kunnen jullie zoeken doorheen het museum en hierbij kan je ook verschillende opdrachten uitvoeren.

Kortom, er valt in december en januari heel wat te beleven in het Speelgoedmuseum in Mechelen.