Rhapsody in Blue viert verjaardag

20 / 02 / 2024
George Gershwin

De compositie van George Gershwin viert 100ste verjaardag

Op 12 februari 1924 bracht de Amerikaanse componist George Gershwin zijn legendarische stuk "Rhapsody in Blue" voor het publiek, een gedurfde fusie van jazz en klassieke muziek die een mijlpaal werd in de muziekgeschiedenis. 

Dit meeslepende stuk, herkenbaar aan zijn wervelende klarinetsolo en opzwepende ritmes, blijft zelfs na 100 jaar nog steeds populair en wordt vaak uitgevoerd, te vinden in verschillende muzieklijsten en zelfs in Disneyfilms zoals "Fantasia 2000" en de openingsscène van Woody Allens "Manhattan".

George Gershwin (1898-1937), een van Amerika's meest invloedrijke componisten, was een meester in het vermengen van jazz en klassieke muziek. Zijn composities, waaronder "Summertime", "I Got Rhythm" en "S Wonderful", zijn iconisch geworden. Geboren als Jacob Gershowitz, was Gershwin een tweede generatie migrant van Joodse afkomst, wiens ouders vanuit Rusland naar Amerika emigreerden. Hij begon zijn muzikale carrière als jonge pianist op Tin Pan Alley in New York en begon al snel zijn eigen muziek te componeren.

In 1924 kreeg Gershwin de opdracht van bandleider Paul Whiteman om in korte tijd een nieuw stuk te componeren voor piano en jazzband. Ondanks de korte deadline wist Gershwin "Rhapsody in Blue" te creëren, geïnspireerd door het ritme van de trein en de levendige energie van New York City. Op de première zat Gershwin zelf achter de piano, terwijl collega's zoals Igor Stravinski en Sergej Rachmaninov luisterden naar het succesvolle optreden. De iconische glijdende klarinetsolo aan het begin van het stuk was een improvisatie van de klarinettist tijdens de repetities.