Sevilla in de kijker

26 / 03 / 2024
Sevilla

Sevilla is een wondermooie stad met een impressionant verleden. Romeinse keizers en Arabische emirs zwaaiden er de plak. De Nieuwe Wereld werd van hieruit bevaren. Goud en specerijen werden in overvloed aangeleverd. De stad was een echte aantrekkingspool voor avonturiers, gelukzoekers en kunstenaars, het enorme kunstpatrimonium is daar het bewijs van.

Hosties en tapas

De katholieke kerk heeft na de reconquista steeds een belangrijke rol gespeeld in het Sevillaanse leven. In vele straten hangt er nog steeds een walm van mysterieuze wierook. Alle kerken lopen dagelijks vol en de vele processies zorgen voor een echte volkstoeloop. De Semana Santa is voor vele Sevillanen dan ook de belangrijkste gebeurtenis van het jaar. Gelukkig bestaat het leven uit meer dan alleen broederschappen, kloosters en kerken. 

Sevillanen zijn echte levensgenieters en fijnproevers. Op elke hoek van de straat vind je wel een gezellige tapasbar of een authentiek restaurant. Ze serveren er de beste jamón, een verfrissende salmorejo of een verse tartar de atún. Dit samen met een heerlijk glaasje manzanilla of een sterke rode wijn uit Andalucia en je smaakpapillen bevinden zich in de zevende hemel.

Sevilla

Authentiek

Sevilla is de meest authentieke stad van Spanje, waar tradities hoog in ere worden gehouden. De Sevillanen laten hun niet wegduwen door de toeristen en we vinden er nog veel eeuwenoude ambachten. Een houtbewerker die fier een altaarstuk verguldt, of een kleermaker die met veel precisie een zoom in goudbrokaat afwerkt voor een onbevlekte ontvangenis. Een handgeschilderd tegeltje, zelfgemaakte parfum of een echt antiek kunstwerkje: in Sevilla vind je steeds een origineel cadeautje. De Sevillaanse dames koketteren ook graag in hun historische centrum. Calle Sierpes is ‘the place to be’ om te flaneren. Soms met een peineta in het haar waarover dan een zwart kanten doek gedrapeerd wordt die wordt vastgestoken met een chique broche. Drama en overacting zijn nooit ver weg in de stad. Soms wordt er in een uitbundig flamencokleed door de stad gereden in een open koets. De mannen klappen in hun handen en de dames kijken verbouwereerd, maar met enige trots, de andere kant op.

Sevilla

Ik heb verschillende jaren in Sevilla gewoond en ken de geschiedenis en tradities door en door. Als buitenstaander was het een fantastische ervaring om te zien hoe die oude, vastgeroeste structuur van ‘ons kent ons’ heel de stad beheerst. De broederschappen zorgen voor eindeloos respect en vriendschap tussen de leden. Mijn geluk lag hem vooral in een tostada con jamón op een terrasje in de zon. Ana had juist een kleine bar geopend en ik was haar eerste klant. Een warme vriendschap bloeide open. Ik sloot Sevilla in mijn hart..

Sevilla

Sevilla bezoeken?

Waarom dan niet samen met andere kampeerders, op de begeleide kampeerreis naar Extremadura en Andalusië? Van 2 tot 21 september trekt reisbegeleider Roland April langs Iberische steden te midden van een grandioze natuur om daar te worden betoverd door schitterende hoogtepunten van de Moorse cultuur, onder een heerlijke Spaanse najaarszon. 

Interesse om mee te gaan? Schrijf je in voor de reis.