Archeologische vondsten in Egypte

09 / 03 / 2023
Egypte
Musea
Vlaamse Kampeertoeristen
Kampeertoerist
Egypte

Een koninklijke tombe en faraograven

In Egypte zijn archeologen druk in de weer. Zowel in Saqqara als in Luxor werden er een aantal belangrijke archeologische vondsten gedaan. Vondsten die het toerisme in Egypte opnieuw een boost moeten geven.

In Saqqara ontdekten archeologen vier faraograven, vermoedelijk uit de 5e en 6e dynastie (tussen 2.500 en 2.100 voor Christus). Het zouden de graven zijn van hoogwaardigheidsbekleders. Naast de graven ontdekten de onderzoekers ook een goed bewaard gebleven mummie die bedekt is met goud. De faraograven zelf zijn versierd met kleurrijke scènes uit het dagelijkse leven. Het is een laatste rustplaats voor belangrijke figuren. Denk maar aan Khnumdjedef, hogepriester van farao Unas of Meri, bewaarder van de geheimen van de koning.

Maar ook in Luxor werden er belangrijke vondsten gedaan. Op de westelijke over van de Nijl hebben Egyptische en Britse onderzoekers een koninklijk graf ontdekt. De tombe is waarschijnlijk van een koningin of prinses uit de 18e dynastie. Dat is de dynastie van Achnaton en Toetanchamon, 3.500 jaar oud. De eerste elementen uit het onderzoek tonen aan dat het graf uit de welvarendste periode van het oude Egypte komt, namelijk van 1.550 tot 1.292 voor Christus. De binnenkant van de tombe is in slechte staat. Veel van de constructies en inscripties zijn namelijk vernield als gevolg van de overstromingen in de Oudheid. Die overstromingen hebben de grafkamers gevuld met zand- en kalkafzettingen. Egypte hoopt dat deze vondsten het toerisme opnieuw aanzwengelen. Sinds 2011 kent Egypte een toeristische terugval en sinds de coronapandemie verkeert het land in een economische crisis. Met deze archeologische ontdekkingen komt daar hopelijk verandering in.