Firenze in de kijker

20 / 02 / 2024
David von Michelangelo (c) Rico Heil

Geboorteplaats van de renaissance

Firenze, Fiorenza, Florentia … Wie de historische documenten van de stad erop naleest, vindt in de naam van de stad een historische connectie met bloemen. Naar onze mening kan ze dan ook niet genoeg in de bloemetjes worden gezet.

Ook vandaag nog wordt de naam Florence vaak gebruikt, zei het dan niet door de Italianen zelf. Je kan echter niet naast de bloemen kijken. Het symbool van de stad is dan ook een lelie, ‘giglio’ in het Italiaans, en de iconische Duomo is een kathedraal met de naam Santa Maria del Fiore, ‘van de bloem’ dus – of ‘van Fiorenza’, de gangbare naam van de stad toen de bouw van de kathedraal aangevat werd. 

Duomo

De kathedraal of Duomo kreeg zijn naam in 1296, ruim 175 jaar voor de voltooiing van het bouwwerk in 1472, en de bekroning van de kathedraal met een imposante koepel van 45,50 meter diameter en 91 meter hoogte. De polychrome marmeren gevel heeft sindsdien al miljoenen ogen gestreeld met zijn rijkelijke pracht. Binnenin wacht je een schat aan renaissancekunst op. De koepel beeldt het laatste oordeel af, van de hand van Vasari en zijn leerling Zuccari, het absolute hoogtepunt. Oorspronkelijk moest zelfs de David van Michelangelo een plaatsje vinden in de Duomo, of beter gezegd op de Duomo, bovenop een van de steunberen – maar met zijn 6 ton was hij te zwaar om naar boven te hijsen. Sinds 2010 staat er wel een replica uit glasvezel te pronken op de oorspronkelijk geplande plaats.

Façade Cathédrale Florence (c) Jebulon

De echte David werd dan maar buiten voor Palazzo Vecchio geplaatst, als symbool van kracht en moed bij tegenslag. Voor Firenze was het een primeur: nooit eerder mocht een afbeelding van een naakte man in het openbaar vertoond worden. Speciaal voor de David, dan nog wel een opvallend anatomisch correcte afbeelding van een naakte man, werd de wet aangepast. 

Oude brug

In het Italiaans klinkt alles mooier. De ‘oude brug’ zouden we links laten liggen, maar Ponte Vecchio, dat klinkt alsof het een bezoekje waard is! En inderdaad, de middeleeuwse brug over de rivier Arno is een prachtexemplaar, waar dan ook heel wat toeristisch voetverkeer passeert. Tot 1218 was het de enige oversteekplaats over de rivier … en toch was er toen waarschijnlijk minder passage dan vandaag de dag. Dat hij het tot vandaag overleefd heeft, is een klein mirakel. In 1345 moest hij wel een keer herbouwd worden na een overstroming, maar sindsdien weerstond hij heel wat overstromingen en zelfs bombardementen van de nazi’s, die het gelukkig vooral op de middeleeuwse gebouwen rondom de brug gemunt hadden. Zeker een oversteek waard, zowel overdag, als de winkeltjes open zijn, als ’s avonds op een romantische wandeling.

Ponte Vecchio from Ponte alle Grazie (c) Ingo Mehling

Firenze bezoeken?

Waarom dan niet samen met andere kampeerders, op de begeleide kampeerreis naar Midden-Italië? Van 27 mei tot 13 juni trekt reisbegeleider Eddy Vanwetswinkel dwars door Toscane en Umbrië om daar te worden betoverd door de schoonheid van de landschappen, de rijke  geschiedenis en de heerlijke gerechten. Interesse om mee te gaan? Schrijf je hier in.