Stekers en bijters

18 / 04 / 2023
Bijters
Stekers
Kamperen
Vlaamse Kampeertoeristen
Tips van de redactie
Natuur
Bij

Kom de lente en zomer door met onze tips

De lente en de zomer staan ook gelijk aan muggen, bijen, wespen en andere stekers en bijters. Maar wat kan je hier nu aan doen? Moet je bij elke beet hetzelfde reageren? Wij helpen je op weg.

De mug

De meest voorkomende is de mug. De vrouwtjesmug komt af op de geur van mensen. Zij is de enige die bloed opzuigt omdat ze de eiwitten uit je bloed nodig heeft. Die eiwitten zorgen ervoor dat de vrouwelijke mug haar eitjes kan ontwikkelen. Na een muggenbeet kan je wat jeuk ervaren, maar het is net noodzakelijk om hier niet aan te krabben. Wat wel kan helpen, is om de beet te koelen of een verzachtende zalf te gebruiken. Om een muggenbeet preventief te voorkomen, kan je smeren met DEET. Deze zalf bevat een onaangename geur voor muggen.

De daas

Als je dacht dat een muggenbeet vervelend is, dan ben je nog niet gestoken door een daas. Een daas ziet eruit zoals een vlieg, maar is een stuk groter. Ook hier is het het vrouwtje dat steekt, maar zij is agressiever. Ze blijven hun prooi namelijk achtervolgen en dat het liefst in een landelijke en vochtige omgeving. Je hebt ze misschien al zien vliegen als je aan of in het zwembad zit. Als een daas steekt, is het noodzakelijk om de wonde goed te ontsmetten en te verkoelen. Zeker niet krabben omdat ze anders kan infecteren. De pijn en zwelling die voortvloeit uit de beet kan een tijdje aangehouden en een onaangenaam gevoel bezorgen. Dazen kunnen ook door dunne kledij heen steken.

De bij, wesp en hoornaar

Ook de bij, wesp en hoornaar kunnen steken. Het verschil hierbij is dat als een bij steekt, ze haar angel kwijtraakt en sterft. Bij de wesp en een hoornaar is dit niet. Zij kunnen vaker steken. De steek van de hoornaar is de pijnlijkste van de drie, maar hun gif is minder krachtig. Als je gestoken bent, ga je opnieuw de steek koelen. Je verwijdert de angel en gaat de steek verder koelen. Bij een allergische reactie, schakel je meteen medische hulp in.

De teek

De teek is een gekende steker. Ze komt niet alleen voor bij dieren, maar ook bij mensen en ze kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken leven van bloed en komen vaak voor in het bos of lange grassen. Na een wandeling controleer je jezelf en anderen beter op teken. Als je zo’n teek ziet, verwijder je die binnen de 24u met een speciale tekentang. Het is belangrijk om de volledige teek en het opgezogen bloed eraf te halen. Na de beet controleer je op rode kringen, want dat kan wijzen op de ziekte van Lyme. Die kring is niet bij iedereen te zien, dus wees zeker ook alert op andere verschijnselen.

De pieterman

Een steker die steeds meer zijn opmars maakt in België is de pieterman. Door het opwarmen van het zeewater, komt deze giftige vis vaker in de Noordzee voor. De vis is zo’n 10 tot 18 cm groot met stekels op zijn rug. Hij graaft zich in in het zand en de stekels steken uit, dus je kan erop stappen. De steek van een pieterman is pijnlijk en zorgt mogelijk voor misselijkheid en gevoelloosheid. Soms zorgt het ook voor ademhalingsproblemen en hartklachten. Heb je erop gestapt? Verwijder de stekels zo voorzichtig mogelijk, maak de wond mooi en spoel af met heet water.

De kwal

Ook bij de kwal gebruik je beter heet water al je er tegenaan zwemt. Het gif van kwallen is bedoeld om zijn prooi te verlammen. Zwem je er tegenaan, dan ontstaat er een jeukerig gevoel en pijn. De pijn zelf, verdwijnt snel. Wat je niet moet doen, is over de plek wrijven, de plek koelen of erover plassen. Wat je wel moet doen, is spoelen met heet water omdat heet water de eiwitten in het gif kapot maakt.

De slang

Een laatste steker en bijter die we bespreken, is de slang. Als een slang je bijt, dan mag je de wonde niet uitzuigen, niet koelen en vermijd je beter elke inspanning. Het is belangrijk dat je de kenmerken van de slang kan opnoemen, zoals het uiterlijk. Die gegevens geef je door als je medische hulp ingeschakeld.

Er zijn een heleboel stekers en bijters die opnieuw tevoorschijn komen in het lente- en zomerweer. Maar met deze tip geniet je zorgeloos van je kampeervakantie.